先日、エートスからも安東さんたちの参加した、ICRPの第三回ダイアログセミナーの結論と勧告が発表されましたので、公開します。(日英 PDF)
今回は食料品をどう扱えば良いのか、が会議の主題です。
私なりに要約すると、
話題としては、(1)若者の離農への危機感(2)結婚や出産に関する差別(3)個人単位の線量把握の進展(4)生産者、流通、消費者の対話、特に生産者の努力(5)伝統文化としての山菜。
勧告としては、(1)生産物の汚染を低減できるような検査・管理システムの開発(2) 人々が自分で判断できるような、個人単位の内部・外部被曝の援助(3)生産者・流通・消費者が対話できる恒久的な枠組みをつくる(4)親や教師が共同して、放射線対策を子供に教える(5)外部の関係者とも協力関係を推し進める。
以上です。
The conclusions and recommendations of the third ICRP dialogue meeting is now available on line. (JE, PDF)
This time, the main topic is food management.
I will explain the document briefly.
The topics are: (1) the danger that young generations abandon farming (2) discrimination in marriage and raising children (3) personalized dosimetry (4) dialogue among producers, distributors and consumers, especially the tremendous effort of producers (5) Sansai, as traditional culture.
The recommendations are: (1) to encourage the development of measurement and management of radiological quality of foodstuff (2) to encourage personalized dosimetry of internal and external exposure to help people make appropriate decisions (3) to prepare permanent platform of dialogue among producers, distributors and consumers (4) to encourage parents and teachers to teach practical radiological protection culture among children (5) to involve outside stakeholders further.
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